Television katselusta taidekeräilyyn

Myönnettäköön, että jos jokin televisiosarja pitää minut otteessaan (todennäköisesti ajasta ikuisuuteen), se on Gilmoren tytöt. En olisi itse osannut summata syitä nokkelasti, joten onneksi Kulttuuricocktail / Kimmo Vanhatalon artikkeli Kahvia, kulttuuria ja roskaruokaa tekee sen puolestani.

”All young couples should cultivate an art collection.” – Richard Gilmore

Huvin, ajankulun ja ilahduttavien popkulttuuriviittausten (Grey Gardens! Heathers! Priscilla, aavikon kuningatar!) bongauksen lisäksi,  Gilmoren tyttöjä on kiittäminen siitä, että minäkin päätin ryhtyä taidekeräilijäksi! Otsakekuvassa Lorelai poseeraa kera häälahjaksi saamansa teoksen, Kiki Smith: Wolf Girl, 1999. Teos annettiin lahjaksi saatesanoin ”All young couples should cultivate an art collection”,  joka sai minut innostumaan. Noin vain!

Pompöösiin taidekeräilijä-titteliin verrattuna Ananasparatiisi-kokoelma on vielä kuin lilliputtien maasta, mutta sitäkin henkilökohtaisempi ja rakkaampi. Perustana ovat itselle tärkeät (ja televiosta tutut) perheen, yhteisön ja ystävyyden teemat. Ananakset. Ja huumori. Vailla sen kummempaa turhantärkeyttä tai teoreettisia linjauksia.

Toista kokoelmaa kerään kummilapselleni Siirille. Olen tähän asti välttänyt ja välttynyt näin läheiseltä suhteelta minityyppien kanssa – nyt tartuin mielenkiinnolla haasteeseen. Kokoelma karttuu yhdellä teoksella per vuosi ja valintaa ohjaa mietteeni meidän kahden välisestä suhteesta aina kulloinkin. Toistaiseksi teoksia on vasta kaksi, yksi Hans-Peter Schüttilta ja toinen Lisa Robertsilta.

Näppärä keino hankkia taidetta on suunnata paikalliseen taidelainaamoon, vierailla näyttelyissä, tai olla suoraan yhteydessä mieluisaan taiteilijaan. Lisäksi enenevissä määrin taidekaupat siirtyvät nettiin. Itsellä oli ilo olla mukana Tabulalandissa (onko parempaa slogania kuin ”Original Art for the Sophisticated and the Savage” – tuskinpa!). Suosittelen tälle tielle lähtöä, en vain lämpimästi vaan huumaavan kuumasti!

Lopuksi vielä muutamia poimintoja oman huushollin uumenista.

Tapani Kokon veistos odottamassa kotiinkuljetusta alkuvuodesta 2018.
Hans-Peter Schütt: Kevätsiivous, 2009 > http://hps.ainoan.com/
Scott Grabell: Lovegaypeople Portrait Sanctuary > http://www.lovegaypeople.com/
Petra Innanen: Pina Colada, 2012 > http://www.petrainnanen.com/
Petra Innanen: Ace of Spades > http://www.petrainnanen.com/

 

Please follow and like us: